
Je hebt te weinig tijd en je wilt toch graag op de hoogte blijven van allerlei ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en ICT, dan is een podcast misschien de oplossing. Luisteren naar een podcast kan waar je maar wilt. Onder de douche, achter je PC, tijdens een wandeling of in de auto op weg naar . . . ?
Wat is het
Een podcast is een samentrekking van ‘iPod’ en ‘broadcast’. De naam klopt eigenlijk al niet meer. Je kunt podcasts beluisteren op elke smartphone.
Hoe werkt het
Om een podcast te beluisteren op je smartphone heb je een app nodig. Op de iPhone zit een standaard podcast-app die gekoppeld is aan iTunes. Op een Windows of Android apparaat zijn Stitcher en Overcast goede apps. Met een podcast-app kun je je abonneren op je favoriete shows, uitzendingen downloaden en offline luisteren waar en wanneer je wilt.
Soorten podcasts:
Op het gebied van onderwijs en ict zijn er veel interessante, verrassende en inspirerende podcasts te beluisteren. De meeste in het Engels maar in het Nederlands zijn de voilgende twee echte aanraders:
- Kennisnet podcasts
Hier vind je interviews en gesprekken over onderwijsvernieuwing en innovatieve toepassingen van informatietechnologie in de onderwijspraktijk - Don Zuiderman
Don maakt elke week een podcast waarin hij verschillende mensen interviewt. Zijn podcasts gaan over de meerwaarde van ICT in het onderwijs en op welke wijze leerlingen actief met ICT zouden moeten zijn. Don is onderwijskundige en werkzaam als docent ICT en Onderwijs voor de PABO van de Hogeschool Utrecht.
Maar podcasts gaan natuurlijk niet alleen over ICT en onderwijs. Er is voor iedereen wat wils: documentaires, talkshows, fictie, muziek, interviews, comedy, theaterregistraties en nog veel meer. Een mooie startpagina als je wil beginnen met het beluisteren van podcast is die van de VPRO
Luisteren jullie ook wel eens naar podcasts en heb je goede tips? Deel ze hieronder in de reacties.
Wat algemener maar de NOS op 3 Tech Podcast is een snelle manier om op de hoogte te blijven.